valencià | castellano   

Buscar
  Historia gráfica

Año:2006
Pg:303-344
Título: Història gràfica 2006
Autor: 
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Historia Gráfica
Siglos: XX
Tema: Historia gráfica-Història Gràfica
Idioma: ValenciàVista prévia
Història gràfica

José Alejos Guzmán Taberner, Aleixet, d'Aldaia i Concepció Ros Medina, la Molinera, d'Alaquàs, es van casar el dia 27 de maig de 1909 a l'església de l'Assumpció del nostre poble.

305

306

Col·legi de sordsmuts de les monges Franciscanes a València l'any 1910. Entre les alumnes veiem a Rosario Portalés García, la filla de Quico el Burro (al costat de la monja de l'esquerra). Aquest col·legi gaudia d'un gran prestigi per ser l'únic lloc a València on s'impartia els mètodes d'aquest tipus d'ensenyança. Ens conta que amb motiu de l'Exposició Regional de 1910, el rei Alfons XIII va visitar el col·legi interessat pel seu prestigi degut a que el seu fill Jaime era mut. Aleshores, les monges li van presentar als alumnes més destacats de la classe. Us imagineu qui fou la xiqueta més espavilada que parla amb el monarca: Rosario la Burra.

Salvaoret Portalés Garcia el Burro retratat de combregador l'any 1913. Aqueix dia el seu avi Quico el Burro, qui tenia un celler i elaborava un dels millors vins del poble a més de diferents tipus de licors, s'encarregà de que no faltara la beguda a la taula dels invitats.

307

Ramon Bessó de ca Bocaos, l'any que va prendre la comunió.

308

Maria Tàrrega Soriano, esposa de José Casted, tingué la feliç ocurrència allà pel 1919 o 1920 de fotografiar-se a la terrassa de sa casa i deixar-nos esta inesperada visió d'un castell que per a alguns només ha existit amb tres torres però que en tenia i en tindrà des d'ara quatre.

309

Ramon Bessó de ca Bocaos mestre nacional tot i que només va exercir durant un xicotet periode de la República en una escola parroquial de la veïna localitat de Torrent. Fou el primer alcalde de la postguerra que hi hagué en Alaquàs, càrrec al que renunciaria per contraure matrimoni amb Josefina Planells, una xicona torrentina. Home emprenedor i molt actiu que arribaria a ser el principal fundador de la Cooperativa Sant Joan Bosco, fàbrica de cadires establerta al mateix lloc que va ocupar l'antiga conserva.

310

Júlia García Palop filla del tio Salvadoret de Pau. Aquesta dona va viure, junt a la seua germana Maria, a principis del segle passat en una casota del carrer de les Eres que era un tipus d'alqueria per on entrava el roll de la Sequieta la qual cosa aprofitaven tots dos germanes per a llavar la roba. I és que les nostres iaies no deixaven passar cap ocasió per estalviar el rebut de l'aigua.

311

Maria Portalés la Burra. Així de mudada es va retratar a la casa Ara de València que havia segut guardonada amb la Medalla d'Or en l'Exposició Internacional d'Amberes en l'any 1923. Així qualsevol pot presumir.

312

Francisco Portalés Prosper, Quico el Burro. Casat amb (...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0