valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:2004
Pg:57-78
Título: La demolició de la torre del castell (1928).
Autor: Roca Ricart, Rafael
Periodo: História Contemporánea
Materia: 
Siglos: XX
Tema: Estudios y documentos-Art
Idioma: ValenciàVista prévia
RAFAEL ROCA RICART

LA DEMOLICIÓ DE LA TORRE DEL CASTELL (1928)

Un Castell nafrat Si hi ha un tret arquitectònic que singularitza el Castell-Palau d'Alaquàs davant d'altres edificacions de semblants característiques, no és el seu majestuós claustre gòtic, ni els seus rics i opulents enteixinats, ni tampoc el seu valuós i irrepetible conjunt de taulellets renaixentistes... És la torre que, com dolorós senyal de la barbàrie devastadora, en el passat li fou amputada. I és, precisament, la manca d'aquesta noble talaia la que actualment ens permet parlar del nostre edifici civil més emblemàtic com d'«El Castell de les tres torres»1, i la que ens fa referir-nos a la part de la construcció enderrocada com la «quarta torre», la que d'una manera absurda li fou manllevada. Tan popular ha esdevingut en la història d'Alaquàs aquesta desapareguda torre que, en 1970, el Sr. Manuel Santonja Domínguez2 arribà a dedicar-li una poesia titulada, com no podia ser d'altra manera, «La quarta torre del Castell». Diu així: Quantes vegades mire el Castell em faig el mateix preguntat: estaria o no més bell si l'altra torre haguera estat? ¿Què s'ha fet l'altra torre? ¿On està? ¿Podries tu, Moreneta, dir-m'ho ja?
1 Amb aquest títol vaig publicar al llibre de Festes Majors d'Alaquàs de 2002 (pàgines 20-35) un ampli recorregut per la història del nostre estimat monument. 2 Sobre l'obra i la vida d'aquest veí d'Alaquàs, vegeu: «Manuel Santonja Domínguez (19151998), el poeta musical», Quaderns d'Investigació d'Alaquàs, Alaquàs, 1999, pp. 219-232.

-57-

Tu te calles i et somrius compadeixent-me la ignorància. Tens per això prou motius i no li dones importància. Saps que encara que no estiga en el Castell la quarta torre, tot aquell que mira i mira la veu en son lloc. Jo la vaig vore. Quan jo me preguntava ¿on està la quarta torre...? és que molt m'extranyava que puga haver qui la borre. Tu em feres una escolteta i la vaig vore a l'instant. No és que falta la torreta. Hi ha que saber on està. I quantes vegades la mire la veig ficada en son lloc. No pot haver qui la tire ni oblidar-la tampoc. On està la quarta torre? Vols que diga, Moreneta, el secret que em confiares aquell dia a l'orelleta? Si no ho dic per a què ho sapiem m'està cremant la llengüeta. On està la quarta torre? ¿Voleu saber on està? ¡Mentre no hi haja qui la borre, la voreu en l'Olivar! D'aquesta manera, la «quarta torre» del Castell ha destacat, en el passat més recent del nostre poble, justament per la seua absència. De fet, el fins ara no suficientment aclarit episodi de la seua demolició ha generat diverses «llegendes urbanes» que, alimentades per la fantasia popular, s(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0