valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:2001
Pg:157-160
Título: El dipòsit de l’aigua d’Alaquàs (1958-2001).
Autor: Tarín I López, Ramón | Laborda Ferriols, Francisco
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Urbanismo
Siglos: XX; XXI
Tema: Estudios y documentos-Urbanisme
Idioma: Valencià



Vista prévia
RAMON TARÍN LÓPEZ FRANCISCO LABORDA FERRIOLS

EL DIPOSIT DE L'AIGUA D'ALAQUÀS (1958-2001)

Anteriorment a 1915, els habitants d'Alaquàs tenien aigua a les cases que provenia d'un pou que, situat entre dos cases, era aprofitat per totes dues. Un altra manera que tenien per a fer servir l'aigua per a rentar la roba, eren els rentadors públics. Un es trobava al carreró que formava la paret del Convent de les Oblates i el corral de la casa del Sant, un altre al carrer de la Sèquia, a l'altura de la casa de Vicent Pons i el tercer al solar del tio Paco l'Estanqueret. A partir de 1915, quan era alcalde l'advocat José Mª Palop Guillem, es van inaugurar quatre fonts públiques a la localitat; als carrers M. De Déu de l'Olivar, Els Benlliure, Major i Plaça del Santíssim. Per a l'ocasió es va convidar el diputat a Corts pel districte de Torrent, D. Juan Bautista Valldecabres, propietari del molí de Manises i a qui el tio Pistoles va dedicar un quartet amb motiu de la seua visita. Durant el període de comandament del diputat, es va fer també la instal·lació d'aigua potable a la població. Cap destacar com a anècdota que, els partidaris del partit Lliberal no volgueren que entrara l'aigua a les seues cases, fins que no governaren els seus correligionaris. El Sr. Valldecabres era un gran propietari de terres, en tenia en el Mas dels Capellans i, con que havia de creuar el barranc de Torrent per anar-hi, amb el perill que suposava en època de grans avingudes, va fer que es construira el pont dels Cavalls. Alguns anys després de la mort de l'advocat José Mª Palop Guillem, van haver alguns anys de sequera i una transformació urbanística del poble que requeria la instal·lació d'un dipòsit d'aigua de grans dimensions, per que l'aigua arribara a les plantes més altes, de 1er i 2n nivell, que ja s'havien construït a la localitat. A tal efecte es va acordar en 1957 la construcció del dipòsit d'aigua potable, les obres del qual van finalitzar en 1958. Per a l'ocasió, i recordant a l'alcalde que va canalitzar l'aigua potable a la població (1915), es va dedicar una placa commemorativa, de la que fem la transcripció:

-157-

A D. JOSE Mª PALOP GUILLEM, QUE COMO ALCALDE, FUE EL INICIADOR Y PATROCINADOR DE LAS AGUAS POTABLES EN ESTA VILLA Alacuas Septiembre 1958 El dipòsit, construït sobre quatre grans pilars i amb una alçada de 28 metres, sobreeixia pels teulats de totes les cases representant junt amb el castell-palau i els campanars de l'església de l'Assumpció i la de l'Olivar, un dels quatre vigies d'Alaquàs. Va subministrar aigua a les plantes altes i finques durant 25 anys ja que en 1983 va ser substituït per dos dipòsits de 1500 i 2000 m3, situats al Polígon del Bovalar, parcel·la El Polvorí, que van ser alimentats pr(...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0