valenciā | castellano   

Buscar
  Histōria Grāfica

Any:2001
Pg:217-250
Títol: Histōria grāfica 2001
Autor: 
Període: Histōria Contemporānia
Matčria:  Histōria Grāfica
Segles: XX
Tema: Histōria Grāfica-Histōria Grāfica
Idioma: Valenciā



Vista prévia
HISTÒRIA GRÀFICA

-219-

La Mare de Déu de l'Olivar envoltada pels fidels, durant els actes religiosos celebrats amb motiu de la visita a Alaquàs dels missioners en 1949. En primer terme hem reconegut: Vicentico el Peroler, Quico la Viuda, don Antonio el rector acompanyat per un dels missioners a qui la gent anomenava el pare Roget, Pepito Parroxa, Francisco Forment el Mestrico, Martinet Llàcer, Pepe Tàpia ( el xiquet de la dreta), Baldomero el Corretger, el tio Cecilio el Fontanero, l'escolà Antonio Garcia. Veritat que encara en queden?

L'any 1949 la Mare de Déu de l'Olivar va ser traslladada a la veïna població de Torrent amb motiu del I Congrés Eucarística Arxiprestal, celebrat a la placeta del Raval on s'havia instal·lat un altar per acollir les andes dels catorze pobles congregats. Amb motiu d'aquesta visita, els torrentis li van dedicar l'antic carrer de Cambrils que des d'eixe moment passà a denominar-se carrer de la Verge de l'Olivar. A la foto hi podeu veure Quico el Bou portant l'anda. A la seua esquerra Pepito Palop de ca Terencio, portant la closa. Darrere l'imatge don Vicent Lis el vicari i don José Mª Palop de ca Libro. I parem de comptar...

-220-

L'any 1957, la Mare de Déu de l'Olivar va ser portada en processó al carrer de l'Olivar per presidir la benedicció del retaule que s'havia construït amb la seua imatge, a la façana del forn de Mona. Ací podeu veure la imatge passant per davant de ca la Sana, entre els carrer dels Benlliure i el Convent.

Un grup de xiquetes i xiquets amb vestits de faller, precedits el pas de la Mare de Déu de l'Olivar per carrer del Convent. La comitiva l'encapçalava la xiqueta Pepita Martí Garcia i Rafa Martí, el fill de la tia Flora.

-221-

-222-

Celebració de la missa davant el retaule del forn de Mona. La imatge ens ofereix un moment de l'acte on vegem don Antonio i don Vicent el vicari, oficiant la cerimònia enmig d'una multitud de fidels.

La devoció dels torrentins a la Mare de Déu de l'Olivar ha estat un fet molt notori des de sempre, per això, no és gens estrany que aquest grup de torrentins casats amb xiques d'Alaquàs, s'ajuntaren per a fer la festa l'any 1974. Ací els teniu tots mudats, els conegueu veritat?

-223-

-224Obsequi fet per les dones dels clavaris de 1974 amb la col·laboració d'algunes famílies, a la Mare de Déu de l'Olivar: La corona de plata amb bany d'or i la restauració del mantell que va ésser donat en 1894 per don Julio Giménez, propietari en aquells moments del Castell Palau de les Quatre torres de la Vila d'Alaquàs.

Durant l'any de preparació a la festa, els clavaris van portant la Mare de Déu a les seues cases per fer-li la novena. Són les anomenades passaes, el clavaris de 1975, molt contents i pel carrer Major, l(...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0