valencià | castellano   

Buscar
  Història Oral

Any:2000
Pg:157-164
Títol: «Modas Isabel (L’estanc)».
Autor: Soriano I Bessó, Vicent
Període: Història Contemporània
Matèria:  Economia
Segles: XIX; XX
Tema: Història Oral-Hª de les empreses-Economia
Idioma: CastellanoVista prévia
VICENT SORIANO BESSÓ

MODAS ISABEL (L'ESTANC)

Primera generació: Matilde Sena Garcia

Matilde Sena Garcia naixqué l'any 1864 a Alaquàs. El poble tenia 2.000 habitants. Des de molt jove anava, com d'altres xiques del poble, a treballar a València a una fàbrica de seda. Anaven a peu, car no lli havia ni carretera asfaltada ni tramvia. Eixien abans de fer-se de dia i tornaven de nit. Als vint-i-dos anys, 1886, Matilde, xica molt desperta, segons els qui la conegueren, demanà parlar amb l'amo per comunicar-li que anava a casar-se i que deixava la faena. L'amo, sorprés pel detall de la comunicació i volent quedar bé, li preguntà quin regal volia que li fera. Ella, sense pensar-s'ho, li contestà que volia influències per aconseguir la concessió d'un estanc perquè el seu nuvi era carreter (Els camioners d'aquells temps), treballava a Ca els Vento, i ella volia que es deixarà eixe ofici. El nuvi, Vicent Portalés Gil, també naixent a Alaquàs, era fill de Vicent Portalés Garcia (1.830-1.894) i d'Isabel Gil Pròsper (1.835-?). Els seus germans eren: Maria (La mare de la tia Maria la del forn i iaia de Salvador i Maruja Casted), Isabeleta (La de ca el Quartero. Que tingué set fills: Salvorcl, Pepe, Vicent, Paquita -casada amb Vicent Pallardó, cl tio Barrina-, Tsabeleta, Teresa -casada amb José Montoro-, Maria), Lluís (que tingué tres fills: Lluís -Lluís, Vicent, Paco, Vicentica-, Maria -José, Paco, Maruja- i Conxa, que fou monja i morí a Melilla) i Batiste (fills de Batiste son: Batiste, Matilde, Francisqueta -que fou monja doctrinera-, Isabel, Virtudes, Maria, Teresa i José Ma). Matilde i Vicent es casaren, els donaren l'estanc i vivien i tenien l'expendeduria (així es deia oficialment) al carrer Benlliure, al número 37, al costat del seu germà Batiste. La casa feia, i fa, cantó al carrer del Centre (que era travessat per la Sequieta). Era una casa "d'entrà de carro" i l'estanc ocupava la part central de l'entrada, quedant per tant un quarto a la dreta i un altre a l'esquerra. Hi havia una prestatgeria cobrint tol el fons i quedava un xicotet espai per passar al menjador. Sembla que, a més de vendre tabac, també hi havia una prestatgeria on tenien i es venia aiguardent i licor.

-157-

Vicent i Matilde tingueren quatre fills: Vicent (faltà als 27 anys), Isabel (morí als 23), Matilde i Teresa Portalés Sena. La primera estanquera, Matilde Sena Garcia, faltà el 19 de juny de 1938, als 73 anys, en plena guerra civil. M'han comentat que el seu soterrar fou molt concorregut perquè, a banda de ser la distribuïdora oficial de tabac del poble, era una dona molt arriscada i de molt bon tracte. El seu marit, Vicent Portalés Gil, fallà als 75 anys l'any següent.

Segona generació: Teresa i Matilde

Matilde i (...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0