valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:1999
Pg:167-174
Título: La cripta dels ollers al Temple parroquial.
Autor: Estarlich Chover, Vicente F.
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Religión
Siglos: XX
Tema: Estudios y documentos-Religió
Idioma: Valencià



Vista prévia
VICENTE F. ESTARLICH

LA CRIPTA DELS OLLERS AL TEMPLE PARROQUIAL

Com tots vostés saben, l'any 1991, iniciarem els treballs de restauració del Temple. Primer fou per fora i, des del mes de setembre de 1998, per dins. Corria el gener de 1999 quan ens disposàvem a col·locar el marbre del pis de l'Altar del Cor de Jesús, i en eixe moment, abans de canviar-lo, volguérem comprovar la història descrita en Quaderns d'Investigació de l'any 1987, en un article de José Ramon Sanchis Alfonso amb el títol "El gremio de olleros de Alaquàs", on presenta "la Escritura de formación de los capítulos dados por el gremio de olleros de la Villa de Alaquàs, abril 1737" (pàgina 46 a 53), i on s'anomena l'existència d'una cripta als peus de l'altar de la capella dedicada a Sant Hipòlit i Sant Llorenç, patrons dels ollers, que servia per al soterrament dels mestres ollers difunts i de les seues famílies i d'aquells que pagaren els drets, 4.900 meravedís. No sabíem què podíem trobar-hi; però, eixírem de dubtes: sols a un pam de profunditat topem amb rajola. Prompte se n'adonem que allò era la volta. Continuàrem llevant terra, seguint la desviació de les rajoles i descobrim que estava foradada; i el forat era prou gran. Així que, despenjàrem un fil amb una ampolla elèctrica i poguérem veure allò: era una cripta plena de terra i calç. Per eixe forat ens atrevírem a baixar. Comprovàrem on era la porta: una llosa de pedra als peus centrals de l'inici de la capella. La volta, en algun temps, havia sigut trencada i després arreglada amb unes rajoles diferents, deixant-se segurament el forat pel qual havíem pogut entrar. Trobem molla humilal, les parets de rajola banyades; la terra, mesclada amb molta calç i fustes, com abocada del forat on descansa la llosa, amuntegada formant un desnivell. Mamprenem a continuació a descobrir totalment la volta per comprovar on descansava. Llevat del trencat aparegut al front de la llosa d'entrada desviat un poc cap a l'esqueixa, tota ella està ben conservada per fora. Per la part de dins li caigué el sostre (rajoles vermelles fines i primes). D'elles sols resten algunes adossades a les juntes de la volia i les parets. Algunes despulles estaven fora de la cripta, mesclades amb la terra de revestiment que tapava la volta (estaven a la part dreta de la capella, mirant l'altar). Les parets laterals no arriben a tocar els murs del Temple, restant aproximadament a uns 50 cm.
-167-

Descoberta tota la volta i sanejada, procedim a netejar l'entrada a la cripta, alçant la llosa i llevant la terra. A partir d'ací, ja tornem a tapar la volta per a posar el pis de marbre encara que deixant l'entrada a la cripta al descobert per a què puga ser contemplada. Conforme avancen els treballs sorgeixen moltes preg(...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0