valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:2011
Pg:31-42
Título: Teodor Llorente i Alaquàs.
Autor: Roca Ricart, Rafael
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Biografías
Siglos: XIX; XX
Tema: Estudios y documentos-Biografies
Idioma: ValenciàVista prévia
Rafael Roca Ricart
IDECO de l'Horta Sud

Teodor Llorente i Alaquàs

EL CENTENARI DE LLORENTE El passat dia 2 de juliol s'acomplí el centenari de la defunció de Teodor Llorente i Olivares (1836-1911), l'intel·lectual valencià més important i decisiu del darrer terç del segle XIX i principis del XX. Literat, periodista, historiador i polític, Llorente ha passat a la història com el poeta que major qualitat i quantitat aportà a la literatura valenciana del segle XIX. A més, cal remarcar també que fou el fundador i primer director del diari Las Provincias (1866), un dels impulsors de la societat valencianista Lo Rat Penat (1878), un destacat traductor al castellà dels principals poetes romàntics europeus, líder del Partit Conservador valencià durant el període 1885-1903 (a més de diputat provincial i a Corts i senador), mestre de periodistes i autor de diverses obres literàries i històriques tan simbòliques i significatives com ara el Llibret de versos i les seues diverses reedicions1. Polígraf, polièdric i polifacètic, Llorente fou, en definitiva, un humanista, un amant de la cultura, de la res publica, de l'art i de la bellesa, i varen ser, precisament, la seua sensibilitat valencianista i el seu afany per descobrir els atractius que amagava el nostre territori els que el portaren a visitar Alaquàs en tres ocasions, si més no: en 1880, 1897 i 1898. Tres viatges que aprofità no tan sols per a conéixer el nostre aleshores xicotet municipi, sinó també per a compartir inquietuds, taula i conversa amb els seus habitants.

1 Per a una visió succinta i panoràmica de l'època i del personatge, consulteu el meu treball: Teodor Llorente, el darrer patriarca, Bromera-IIFV, Alzira, 2004.

31

DADES BIOGRÀFIQUES I BIBLIOGRÀFIQUES Teodor Llorente nasqué el 7 de gener de 1836 al núm. 29 del carrer de Serrans de la ciutat de València, al si d'una família de la burgesia local. En 1858 es llicencià en Dret i Filosofia i Lletres, i passà a exercir com a jurisconsult. Però en febrer de 1861, quan tenia 25 anys, en oferir-li l'empresari Josep Campo ­el futur marqués­ la direcció del diari La Opinión, abandonà l'advocacia per a dedicar-se plenament a les labors periodístiques. Així, es mantingué al capdavant d'aquell periòdic per període de cinc anys, fins a gener de 1866, moment en què fundà el diari Las Provincias i n'esdevingué propietari i director efectiu fins a l'any 1904, i honorífic fins a la mort. Per influència dels principals poetes romàntics europeus, des de molt jove Llorente es consagrà a la creació lírica en castellà i en valencià. De la mà del mallorquí Marià Aguiló i Fuster, el seu estimat i reconegut mestre,(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0