valenciā | castellano   

Buscar
  Histōria Grāfica

Any:1999
Pg:245-276
Títol: Histōria grāfica 1999
Autor: 
Període: Histōria Contemporānia
Matčria:  Histōria Grāfica
Segles: XIX; XX
Tema: Histōria Grāfica-Histōria Grāfica
Idioma: Valenciā



Vista prévia
HISTÒRIA GRÀFICA

Fixeu-vos bé en aquest vellet amb vestimenta clàssica valenciana de fi de segle passat, que espera assegut a què li facen la foto. De segur que sabreu captar el gust d'una època ja llunyana. Es tracta de Francisco Campos el tio Andaillo, de professió esquilador i pare de la Mare Josefa Campos.

-247-

-248-

L'any 1955. la gent d'Alaquàs va viure una data històrica. Els sis de novembre van ésser traslladades les despulles de la Mare Josefa Campos del cementiri municipal fins al convent de les Catequistes, essent acompanyada pels fidels. La foto recull un moment del seu pas pel carrer Major d'Alaquàs.

Com cal apreciar la multitud de gent que ompli la placeta de l'església de l'Assumpció per a retre-li el darrer homenatge a la Mare Josefa Campos abans d'ésser soterrada a la capella del convent.

-249-

Des de la seua fundació, la vida religiosa a l'interior del convent ha estat presidida per l'austeritat i necessitats més elementals. La supervivència ha estat possible gràcies a la caritat del veïnat i a la constància de la Mare Josefa Campos que solia anar a les cases apel·lant la generositat de la gent. Qui ho ha conegui compta que la mare es feia acompanyar per una xiqueta que li deien Carmina. La xiqueta va enirar al convent de doloretes, va passar pel postulat i va morir de novícia. A la folo, la Mare Josefa Campos fotografiada junt a la xiqueta Carmina.

-250-

Vicent Campos l'Esquitaor fotografiat al voltant de 1917. Aquest xicot i el seu germà Pepe van continuar l'ofici exercit per la família. L'ofici dels esquiladors que desapareixeria del poble amb ells. A més d'esquilar els animals del poble, anaven dos dies al mes a les masies del Poio, l'Oliveral, del Compte i Cardona. Com els animals trevallaven de dia, Pepe i Vicent esquilaven de nit els cavalls i els matxos, i després tornaven a casa a peu. Enllà pels anys cinquanta, la seua presència a les cases dels llauradors era freqüent. No recordeu veure'ls pels carrers amb la bossa de la ferramenta sota el braç?

-251-

A poc que us fixeu, reconeixereu aquest alaquaser tan ben plantat que es va retratar al voltant de 1915. Es tracta de Domingo Medina del carrer Major. Aquest home anava en bicicleta a treballar a les terres que tenia al mas de Pai.

-252-

La família Campos a l'any 1935. Franciso Campos l'Esquilaor fotografiat amb la seua dona Teresa Ferrer i la seua filla Teresa. El matrimoni va tindré nou filles i dos fills. Les xiques van morir-ne quatre en diverses edats mentre que els xiquets van morir albats. Van viure al carrer Major durant molts anys, en el lloc on tenien una fabriqueta de fer calces.

-253-

Àngels Cosme, la mare dels esquiladors, asseguda a la cadira sostenint sobre la falda el seu fill de bolquerets. Al seu costat i de peu, la seua filla Elvira l'E(...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0