valencià | castellano   

Buscar
  Historia gráfica

Año:1997
Pg:157-194
Título: Història gràfica 1997
Autor: 
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Historia Gráfica
Siglos: XIX; XX
Tema: Historia gráfica-Història Gràfica
Idioma: ValenciàVista prévia
HISTÒRIA GRÀFICA

-159-

Camarena ha estat el lloc on molta gent d'Alaquàs acostumava a estiuejar. Homes i dones passaven unes petites vacances en aquest poble, uns cercant el remei a la seua malaltia i altres, senzillament, per descansar. Ací tenim un bon grup d'alaquasers i alaquaseres. Anoteu els seus noms: Miquelet el de les Ferreres, Paco el Torrentí (El guarda Camestortes), Francisco Ferrer el Nació, Quico el Marús (El tio Rioja), Paco el Garró (Un amic del Molí de Picó); assegut al marge Quico el Castell, Voro el Carnisser de ca la tia Mariana, Quico el Capdell, Balbino Calderon, Tomàs el V icari, Quico el Burro, Maria la Mestra, assegut el tio Blai i José Sena el tio Gener, Maria la Moruixa (Mare de Vicent el Moruix), Fineta de ca Rosendo (Casada amb el Pepe el Garrofí), Pepe Barberà el Fava, Casimiro l'Escolà (Aquest home era escolà oficial del Corpus Crhisti de València), Francisqueta la Rodona (Dóna del tio Capdell) i Nieves (Filla de Blai). Vegeu gaiatos, escopetes, bruses, jupetins, gorres, barrets de palla i,fins i tot, mocador al cap. Quin goig dona veure a la nostra gent!

-160-

Durant un passeig pels magnífics paisatges de la serra de Camarena trobem fotografiats al tio Vicent el Burro, Pepe Fava i Quico el Burro amb el barret a terra junt als peus. Amb la brusa blanca Francisco Ferrer Nació. Era l'any 1928.

Vicentet el Garrofí, sogre del tio Pepe el Fava i iaio d'Eusebio Tàrrega. Fixeu­vos en la vestimenta tradicional de l'època, amb el mocador al cap a la manera que el portaven els homes a principi del segle XIX, amb les puntes replegades i nugat al tos deixant un forat rodó al mig del cap, la brusa negra, pantalons de lli.

-161-

-162-

Ell duu mocador al cap, brusa ratllada, pantalons de tapa, faixa manta morellana i espardenyes de careta; ella porta gipó (Sols es veuen les mànegues), mocador de crespó creuat sobre el pit, guarda peus, davantal, monyo al tos amb agulles i palmito. Els va retratar el fotógraf Tomàs Colubi al seu estudi del carrer de la Capella de Sant Martí, núm. 7, a València, entre 1872 i 1874. Sebastià i Pasquala es van casar l'any 1885 a l'església parroquial de l'Assumpció d'Alaquàs. Van tindre els següents fills i filles: Sebastià (1889­1960), Francesc (1893­1987), María Isabel (Que va morir albada, Pasqual (1900­1988), Maria de l'Olivar (1902­1975) i Jesús (1904­1975). Cal dir que els dos fills, Pasqual i Jesús, es van casar amb dues germanes d'Aldaia, Leonor i Conxa Soler les Sorbises. Francesc es va casar amb Maria Ferris la Conilleta i Sebastià amb Marina Lerma la filla del Marmoliste.

Francisqueta la Rulla fotografiada al voltant de 1930. Aquesta dona estava casada amb Miquelet de França i mare dels següents Frances: Miquelet,(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0