valencià | castellano   

Buscar
  Historia gráfica

Año:2011
Pg:165-184
Título: Selecció d’imatges 2011.
Autor: Tarín I López, Ramón | Roselló Jaunzarás, Tomás
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Historia Gráfica
Siglos: XX
Tema: Historia gráfica-Història Gràfica
Idioma: ValenciàVista prévia
165

Vicent Ros Serrador. Forner paiportí que va pertànyer a una nissaga de forners alaquasers de llarga tradició. Si tireu de genealogia voreu que és parent de la tia Carmeleta la del forn dels andalusos i de l'home de la tia Pureta la del forn. En esta imatge familiar de 1915 el podem vore amb la seua muller Vicenta Llàcer Oliver i la resta de la família.

Una foto amb història. Tomás Roselló Andreu 1907-1981- Fill de Tomás Roselló el Cullerer, començà a treballar als anys vint, en la Compañía de Tranvias y Ferrocarriles de Valencia, i més tard en la Union Naval de Levante. D'idees socialistes, als anys trenta entrà com a mecànic a Construcciones Devis, històrica empresa valenciana especialitzada en la fabricació de material ferroviari i que durant la Guerra Civil es va dedicar a la munició. Al finalitzar la contesa intentaren de fer-li alguna represàlia per haver participat en esta activitat, però no ho aconseguiren. El seu ideari en la col·lectivització, el va fer deixar Devis a primeries dels quaranta, per ser cooperativista en la metal·lúrgia CODIM, fundada durant la República a València i en la que es va jubilar als anys setanta. Els seus fills encara recorden, com un gest d'oposició al règim, quan escoltava des de sa casa d'Alaquàs Ràdio La Pirenaica, a través de la qual, podia conéixer notícies de vagues i altres reivindicacions succeïdes a Espanya i que eren silenciades a la premsa pel franquisme. Va morir a Alaquàs a sa casa al carrer de la Pau nº 30 en 1981. Fotografia de la seua comunió feta en 1916 a l'Estudi del fotògraf Valentín Pla de València.

166

Carmen Serrador Patrocinio. Imatge de 1930. Filant a dret i a tort en la història del nostre passat, hem trobat esta dona casada a Picanya el dia 20 d'agost de 1874 amb Vicent Ros Taberner el forner del carrer dels Benlliures. El seu marit va nàixer a Alaquàs el 23 d'agost de 1851, era fill d'Antonio Ros García i Maria Taberner, i net per línia paterna, de Mariano Ros i Teresa García.

167

Assutzena Martí Ferrer en el dia de la seua comunió. Esta xiqueta era cosina del mestre Medina i iaia de Carmen la Gabarda. Retrat de 1917. No direu que no mola el vestit de comunió...

168

169

Retrat de Tomàs Roselló realitzat durant el Servei Militar en Cartagena. Una imatge de 1930 carregada de romanticisme, en la que podeu llegir, al dors de la mateixa, el bellíssim poema que el tio Tomás li va dedicar a la seua núvia Maria la Fava.

Maria Andreu Ibor als disset anys. Així de preciosa fou immortalitzada Maria la Fava als estudis del fotògraf valencià Ferri en 1927.

170

171

Any 1928. Quartell d'Infanteria de Marina de Cartagena. Podem vore a l'aquaser Tomàs R(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0