valencià | castellano   

Buscar
  Estudis i documents

Any:1993
Pg:59-70
Títol: Informacions i biografies dels joves d'Alaquàs desapareguts o morts durant la Guerra Civil a Espanya (1936-1939).
Autor: Esteve Llácer, María | Alfonso Noguerón, Lola
Període: Història Contemporània
Matèria:  Guerra Civil
Segles: XX
Tema: Estudis i documents-Guerra Civil
Idioma: ValenciàVista prévia
MARIA ESTEVE. LOLA ALFONSO.

INFORMACIONS I BIOGRAFIES DELS J O V E S D'ALAQUÀS DESAPAREGUTS O MORTS DURANT LA GUERRA CIVIL A ESPANYA (1936-1939)
A.- FONTS I METODE El treball pretén recollir i obtenir informació sobre la Guerra Civil a Alaquàs. La Guerra acabà el dia 3 d'abril de 1939, i des del seu començament fins al final, al nostre poble va haver hi persones que moriren al front o que les donaren per desaparegudes. Obtenir informació de la Guerra al poble és un treball llarg i delicat. Primer, perquè no tenim quasi documentació escrita del que va passar durant aquells anys a Alaquàs. Pot ser encara no hem investigat pels arxius que guarden documentació de la Guerra Civil, com ara l'Arxiu de Salamanca, o el fons del Ministeri de Justícia, o de manera més general, l'Arxiu de l'Administració Central (AGA) d'Alcalà de Henares, o l'Arxiu del Regne de València. I segon, perquè els testimonis, persones que van viure aquells anys 30, cada vegada van fent-se més majors, i poc a poc van faltant. La història oral tant important, es veu mancada de la seua imparcialitat, si no està contrastada. Per aixó un treball imprescindible, és anar recollint documentació, entrevistes, fotografies i records que encara queden. L'estudi no hagués estat possible sense la col·laboració de moltes persones d'Alaquàs, que amb bona memòria recorden als familiars i amics que van anar al front i mai més van veure. A totes elles donem les gràcies, des d'estes pàgines. No disposen de dades de població anuals dels anys 30, que ajudarien a contextualitzar les dades de població, però Alaquàs en 1930 tenia 3.276 habitants, i en 1940 eren 3.753.
-59-

Econòmicament era un poble agrícola de l'Horta de València, amb una activitat d'indústria artesanal d'alfareria (fonamentalmente perols), coneguda en tota la comarca, i xicotets tallers.

B.- CONTEXT HISTÒRIC El 14 d'abril de 1931 es proclama la República. En les Eleccions Municipals havien guanyat els republicans i socialistes. El 28 de juny Eleccions Generals. Obtenen la victòria republicans d'esquerra i socialistes. El projecte de la Constitució és presentat a les Corts el 18 d'agost, i el 9 de desembre s'aprova. Alcalá Zamora serà el President de la República i el govern quedarà format per Manuel Azaña, com a President amb el suport de socialistes i republicans liberals. Els monàrquics i catòlics queden en l'oposició, els anarquistes es mantenen al marge. En abril de 1933 hi ha Eleccions Municipals on els republicans es consoliden i els partits de dreta obtenen un important avanç. Es convoquen Eleccions Generals anticipadament i el 19 de novembre de 1933 guanya la dreta. Lerroux (Partir Radical) forma govern amb el suport de la CEDA: (Confederación Espa(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0