valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:2010
Pg:197-218
Título: Aproximació a la història de La Fulla de l’Olivar (1985-2010).
Autor: Roca Ricart, Rafael
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Religión
Siglos: XX
Tema: Estudios y documentos-Religió
Idioma: Valencià



Vista prévia
Rafael Roca Ricart
IDECO de l'Horta Sud

Aproximació a la història de La Fulla de l'Olivar (1985-2010)

Durant la Nit de Nadal de 2009 veié la llum el núm. 500 de La Fulla de l'Olivar, la publicació quinzenal de la parròquia Mare de Déu de l'Olivar d'Alaquàs, una xifra ben redona i significativa, tractant-se d'un mitjà de comunicació local escrit en valencià, confeccionat des del voluntariat i totalment independent, ja que mai no ha comptat amb subvencions ni més recursos econòmics que els de la pròpia parròquia. Per això, trobe que l'efemèride convida a fer una ullada als inicis d'aquesta publicació periòdica, que en les properes setmanes acomplirà el seu primer quart de segle, el mitjà de comunicació local més antic i de més llarga durada ­encara actiu!­ que mai no haja conegut el nostre municipi, que en 1997 ja fou destacat pels historiadors de la comunicació Francesc Martínez i Alfred Ramos com una de les publicacions més significatives de l'Horta Sud: com «un referent a la comarca pel que fa a la premsa religiosa, ja que no sols informa dels actes litúrgics i culturals habituals de la parròquia, sinó que ofereix també un marc de reflexió teològica en els valors cristians més solidaris i té un compromís cívic amb la població en tant que dóna notícies locals» 1.

ELS ORÍGENS: ELS FUNDADORS Aquest longeu i singular full parroquial, que ja ha conegut el pas de tres rectors ­Vicent Cardona, Joan Gavilà i Javier Llopis (i està a punt de conéixer-ne
1 MARTÍNEZ, Francesc, i RAMOS, Alfred, La premsa local i comarcal de l'Horta Sud (1976-1996), IDECO, Torrent, 1997, p. 72. Vegeu, així mateix, la fitxa bibliogràfica publicada a les p. 298-299 del volum. D'altra banda, Francesc Martínez també ha ressenyat La Fulla de l'Olivar al recent estudi Periodisme contra les cordes. El valencià en els mitjans de comunicació, Denes, Paiporta, 2010, p. 143.

197

un quart)­ i quatre alcaldes ­Francesc Tàrrega, Adrià Hernández, Jorge Alarte i Elvira Garcia­, inicià la seua trajectòria el 26 d'octubre de 1985 de la mà de dos eximis membres del Consell de redacció de la revista Saó, Vicent Cardona i Josep Antoni Comes, en el moment en què es produí la feliç confluència de tots dos capellans a la parròquia de la Mare de Déu de l'Olivar, el primer com a rector i el segon ­en aquell moment director de Saó­ com a vicari. En aquest sentit, s'ha de dir que Saó és una publicació mensual d'informació general i d'inspiració cristiana que inicià la seua trajectòria en juliol de 1976, i que a hores d'ara s'ha convertit en la degana de la premsa periòdica (...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0