valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:1986
Pg:31-84
Título: Les Ordenances Municipals de 1879.
Autor: Llorens Vila, Joaquim
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Política
Siglos: XIX
Tema: Estudios y documentos-Política
Idioma: ValenciàVista prévia
JOAQUIM LLORENS VILA

LES ORDENANCES MUNICIPALS DE 1879
El meu agraïment a Josep Sanz Palop, de Casa «Treneta» que ha tingut el bon gust de no tirar les "coses velles" de sa casa. Un bon dia em va dir que ell tenia les Ordenances de 1879.

INTRODUCCIÓ Les Comunitats humanes han estat sempre «productores» i «consumidores» d'idees, objectes i fets històrics. Les puntes de fletxa neolítiques, Codi d'Hamurabi o la ideologia marxista, no són més que «productes» de la intel·ligència humana en un constant camí cap al perfeccionament. La seua utilització per l'home mai no podem deslligar-la d'un contexte en el qual tenen sentit i sense el qual perdrien el seu valor, doncs a la llarga han fet que «algunes coses» canvien en la conducta personal i social de l'home i del seu grup, fent-los evolucionar històricament. Nosaltres avui estudiem i analitzem la Història passada cercant primer la influència que els fets, objectes i idees van tindre sobre l'home contemporani, i desprès constatem quant pesa la seva influència sobre l'home actual. Així doncs, Les Ordenances d'un poble petit, com era l'Alaquàs de 1879 (1) reflexen per una banda, els habitants i la seua manera d'entendre la vida i el món, per altra, són conclusió de les idees que en aquell moment duien els vents de la Història i finalment, un tercer punt a tractar, aquest molt cautament, doncs es camina sobre les arenes bellugadises de la hipòtesi, estaria, com han influït desprès de cent cinc anys sobre la vida del nostre poble i les Ordenances Municipals de 1985. Ací tenim un bon tema d'estudi. No hi ha res com les lleis què regeixen la convivència en comú per tal de veure quines han estat les necessitats d'un poble. És per això que he cregut convenient dur a la vostra consideració les Ordenaces que L'Ajuntament de la Vila d'Alaquàs va «formar» entre 1879-1880 «para el régimen y gobierno de dicho pueblo y su término».

(1) En 1860 hi havia 1965 habitants i en 1900, 2360 (segons el Cens de Població).

--31--

No es la meva intenció fer-ne un estudi exhaustiu, ens duria massa temps i no acompliria la missió divulgadora que té Quaderns, Fins i tot no renunciem a fer-lo més endavant, les Ordenances són material suficient per omplir un bon grapat de fulls. Cal que comprovem com són de riques en matitzacions i com ens fan albirar tota la nostra història més recent. Molts dels seus articles encara són presents a la nostra memòria. ¿No recordeu quan les nostres àvies i mares sentien «com una obligació» escombrar el carrer tots els matins?. Deia abans, que els «productes» de la Civilització no poden extraure's del seu contexte històric, per això, enca(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0