valencià | castellano   

Buscar
  Historia gráfica

Año:1983
Pg:145-167
Título: Història gràfica 1983
Autor: 
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Historia Gráfica
Siglos: XX
Tema: Historia gráfica-Història Gràfica
Idioma: ValenciàVista prévia
HISTÒRIA GRÀFICA

145

RETRATS CEDITS:
Portada: Col.lectiu d'Estudi i d'Investigació d'Alaquàs. 1 - 2 - 2 3 - 2 4 : Familia Soler - Lino. 3: Miguel Forment Medina. 4 - 2 6 : Familia García - Besó. 5 - 1 0 - 1 4 - 1 9 : Familia García - Barberà. 6: Familia Ballestero - Soriano. 7: Familia Chuan - Chuliá. 8 - 1 1 - 1 2 : Familia Escrivá - Fort. 9 - 17 - 18-20: Joaquín Barberá Tàrrega. 13 - 15 - 16 - 21: Maruja Daries Peiró. 25: Remigio Andrés Legua. 27: Francisco Tárrega García. 28 - 29 - 22: Salvador Lerma Serrano.

146

1

En aquest retrat veiem la cúpula de la capella de Sant Francesc de Paula, el campanar, el pou de la Mare de Déu de l'Olivar i part del reixat del pati del Convent. Aquest pati era quadrat i ple d'oliveres centenaris. A dalt del campanar i cúpula es pot veure dues creuetes. El pou acabava d'esser inaugurat.
147

2

Retrat del pou i de la font. S'hi pot vore els retaules de la Mare de Déu de l'Olivar i de Sant Francesc de Paula. Al davall del retaule de la Mare de Déu es lleig aquesta inscripció: "Pozo de Ntra. Sra. del Olivar, construido en 1915 siendo alcalde D. José M.a Palop Guillem. Destruido por las hordas marxistas este retablo fue renovado en 1940 siendo alcalde D. José M.a Planells, Gestores J. M., V. Alós, J. Portalés, F. Montalt, M. Montoro, R. Gil y J. M.a Montoro".

148

DADES SOBRE UN POU
- Essent alcalde l'advocat José Palop Guillem, manà fer el pou a l'any 1915. - Conten, que cridaren a un frare per a què buscara un manantial. El frare va indicar el lloc on calia fer el pou. Davant del reixat del Convent. - La perforació del pou va ésser realitzada pels polvoriners, homens dedicats aquests treballs. - A l'obrir la fillola el pou obstaculitzava el pas. Aleshores fou traslladat un poc més endavant, on avui s'hi troba. - Quan es va inagurar el pou es feu moltíssima festa. Tragueren algunes "dècimes" i també un himne tret per la gent del Casino Blau. Deia l'himne: Para ofrendar nuestra villa nuevas glorias al mirar, luchan la autoridades con anhelo sin igual. Al mirar nuestro neptuno que sus aguas dan envidia, y cantan en su mormullo las riquezas de ésta villa. Que precioso manantial de caudal de agua abundante, es la joya la herbolera, la emperfuma y embelesa. Ricas y hermosas fuentes, que a todo el pueblo saneando van, dando caudales de agua que es la alegria de Alaquàs. Suenan ya los clarines, que por todo el pueblo sonando van, dando vivas y vivas, a nuestro ALCALDE Y AUTORIDAD. Viva nuestro Alcalde, VIVA, VIVA, VIVA. - Una vegada en funcionament aquest instal.laren fonts públiques per tot el poble. Una "dècima" cantaba: A D. José Palop, Alcalde, molt li tenim que agrair, que " m o s " ha posat les fonts, " p a " que anem tots a omplir. - (...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0