valencià | castellano   

Buscar
  Historia gráfica

Año:1982
Pg:147-182
Título: Història gràfica 1982
Autor: 
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Historia Gráfica
Siglos: XIX; XX
Tema: Historia gráfica-Història Gràfica
Idioma: Valencià



Vista prévia
HISTORIAL GRAFIC

-147-

-148-

-1491

Al voltant de l'any 1.893, en la casa de costura. Es varen mudar aquest dia per a eixir ben guapes al retrat. Com destaquen els mantons de Manila i les toques!!. Tirera de dalt. D'esquerra a dreta: Maria Besó "la blaieta"; Natividad Garcia de "ca Salvador de Pau"; Francisqueta de "L'hort de Montalt"; Mercedes Besó "la blaieta"; Maria Garcia de "Salvador de Pau"; Amparo Forriol la del "forn". La mestra és Na Purificació. Al seu costat i a la dreta és Maria la de "L'hort de Montalt"; assentada Brigida Ferrer. La resta de gent vos ho deixem a la vostra imaginació.

2

La "baixà" del Crist a principi d'aquest segle. Al fons del retrat es pot vore encara el reixat del Convent. Al darrere del Crist van els clavaris del present any i la banda nova, al davant els clavaris del proper any amb el guió. Al darrere de la creu processional, la colla de xiquets que es veu, pot ser un grup de danses?.

-150-

-151-

3

Imatge d'un grup de bordadores amb telers en un moment d'un breu descans durant una de llurs classes, al corral d'una de les nostres llars. Observeu la part de dalt del retrat. Es veu un cressol utilitzat normalment per a la il·luminació, a falta de llum elèctrica. També podeu vore al mateix lloc un escudeller, on reposen els utensilis doméstics, els quals han estat previament netejats amb l'aigua del pou. Els noms d'algunes d'aquestes bordadores, són: la tia Pureta " l a del Forn", la tia Maria " l a de Montalt", la tia Paca "la Francesa", la tia Maria "l'esquiladora", la tia Maria "la del Molí", la tia Teresa "la Salana", la tia Amparo "la Pansida".

Un dia qualsevol, al forn de ca Pureta. Es pot vore el fumeral on es guisava, era típic que es trobara a l'eixida de la casa al corral. També es veu el poal penjant de la cordiola, que servia per a poar. Xiques totes elles de sang alaquasera. Anen reconegen-les: la tia Rosalia, la tia Teresa " d e ca Paco el Correg e r " , la tia Maria " l a de Bola", la tia Maria "la abogaesa", que porta en les mans una botella i una bandeja amb un got, la tia Rosario " d e ca Isidreta", la tia Pura " d e cal xocolatero", la tia Pura "la del forn", la tia Asunció " d e ca Estrella", la tia Maria "la de castell", la tia Maria "la del Grill", la tia Brigida amb una pandereta, la tia Maria " l a Blaia", la tia Teresa "la del Grill", la tia Maria " d e Montalt" que duu en les mans una guitarra, el tio Pardala amb una escopeta. Veieu si reconegueu al xiquet.

-152-

-153-

5

LA MURGA-ALEGRIA Seria durant alguns anys l'anima i l'alegria per al poble, per que feien riure i pitxar a tots. Entre (...)



Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0