valencià | castellano   

Buscar
  Historia Oral

Año:1981
Pg:109-128
Título: Festes Populars d'Alaquàs.
Autor: Escrivà Fort, Josep-baltasar | Garcia Barberà, Francesc
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Fiestas
Siglos: XX
Tema: Historia Oral-Article-Festes
Idioma: ValenciàVista prévia
FESTES POPULARS D'ALAQUÀS
Por JOSEP-BALTASAR ESCRIVA FORT y FRANCESC GARCIA BARBERA

-109-

ACLARIMENT Aquest treball, no té altra finalitat i intenció que el divulgar el que fou el nostre poble, en matéria de festes a principi d'aquest segle. Tot el treballet, ens ha segut transmés per via oral, pels vellets ó velletes d'aquest poble. Per tant la feina ha segut doble, per una banda entrevistar-los i per altra confeccionar-ho. Al llarg d'aquest xicotet periode de temps (3 ó 4 setmanes) no en pogut fer miracles i el resultat és, aquest sencill treball. Gràcies aquests vellets i velletes per llur col·laboració i esperem-hi que serveisca, per a coneixer millor les nostres arrels i la nostra identitat com a poble.

-111-

ELS REIS D'ORIENT La festivitat era el 6 de Gener. Ara bé, la gran festa era la nit del 5 de Gener. A la vesprada d'aquest dia elx xiquets i xiquetes es preparaven a rebre els Reis. Els pares amb els fills preparaven un cabasset de garrofes amb alguna garbeta d'herba per als cavalls dels Reis, els quals vindrien per dalt Ses teulades a deixar els joguets i els dolços ais xiquets. D'aquesta manera es trobarien els senyors Reis una miqueta de menjar per llurs animals. Els xiquets, deprés de deixar tot açó preparat dalt de l'andana o a l'estable, eixien al carrer per esperar als Reis. Mentres tant es dedicaven, tota la xicalla a recórrer els carrers cantant innocentment, aquesta cançó: A los Reyes, xiques i velles i casades i donzelles. Senyor Rei jo estic ací tirem casques per a mi una garbeta d'herba pa vostè i pa el seu rossí, rossí, rossí.... Quan començava el volteig a les 7 de la vesprada, era senyal de que els Reis ja havien passat, a deixar-hi els regals. Aleshores, tota la xicalla s'en anava corregent, cadascú a sa casa. Quina era la sorpresa al vore que tant el cabás com les garbes d'herba, havien desaparegut i es trobaven a canvi algun joguet o dolç dintre del cabàs.

LA GARROFETA

La festa es feia el diumenge següent al 17 de Gener, s'hi celebrava la festivitat de Sant Antoni. Cap a les quatre de la vesprada es duia a terme l'acte anomenat, de la Garrofeta. Hi consistia en la Benedicció dels animals (cavalls, porcs, vaques...) i de la garrofa, la qual era repartida pel clero a tots els assistents, per a que recaiguera la protecció del Sant sobre tots els animals. L'acte es realitzava a la placeta de la Creu, i era presidit per l'imatge del Sant. A1 finalitzar l'acte religiós, es realitzaven corregudes de cavalls. Es solien fer a tres llocs distints i cada any on els semblava millor. Hi erem; Camí Fondo, Camí del plà de Quart i Camí Nou. (1) De vegades l'itinerari era: Camí Fondo fins al pontet de la Rambleta i després pel Camí Nou fins a la parada del tranvía.

-112-

CARNESTOLTES Les Carnestoltes dura(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0